Bahan2
4 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 biji bwg besar
halia
lada mesin
kicap
sos cili
perencah tomyam
garam
gula(jika perlu)
air asam jawa
ajinomoto
daun limau(kalau ada)
ayam yang dipotong kecil2
kunyit
garam
Cara2 membuat
1. Ayam yang telah dipotong kepada beberapa bahagian di gaulkan dengan kunyit dan garam
2. Goreng ayam yang telah digaulkan dengan garam dan kunyit sehingga garing atau separuh masak
3. Angkat ayam yang telah digoreng tadi dan biarkan di tepi
4. tumis bwg merah+bwg putih+bwg besar+halia(yg dikisar)sehingga naik bau
5. masukkan sesudu lada mesin, secubit garam, aji nomoto,dan gula.
6. masukkan sos cili dan kicap dan perencah tom yam secukup rasa. tambahkan air asam jawa sedikt sahaja bg mengelakkan rasa masam. then tambahkan air sedikit dan kalau terlampau pekat tambah air banyak sdikit... hehe
7. masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
8. masukkan daun limau dan bwg besr yg dihiris kasar sebagai hiasan.
9. sediakan di dalm pinggan... siap,,, huhuhu
YUMMY^_^
No comments:
Post a Comment